Choucroute japonnaise

Låter som en mycket underlig kombination men jag lovar att det fungerar!
Tanken slog mig en kväll i bilen på väg hem från jobbet. Var sugen på surkålsgryta och fick helt plötsligt för mig att det skulle vara gott med teriyakisås i också. Surkål och små nürnberg grillwürst hade jag hemma, svängde inom butiken och plockade en bit varmrökt sidfläsk.
Surkålen hade jag kokt med lite buljong tidigare och fryst in, brukar göra så med en hel burk ibland, blir 3-4 rejäla middagar av det beroende på tillbehör.
Tärnade fläsket, finhackade en gul lök.
Fräste upp detta i lite smör och lade i korvarna också så att de fick lite färg. Slängde sedan på surkålen och hällde på en skvätt teriyakisås (brukar ta Santa Marias, den är god tycker jag). Kryddade med wasabi-sesamkryddan (Santa Marias More-serie).
Rörde runt tills det var varmt och serverade mig sedan en rejäl tallrik. Det var gott! Den lite söta teriyakisåsen fungerade jättebra till surkålens syra och det rökta sidfläsket.

God middag ikväll

Ikväll blev det en riktigt god middag. Inga komplicerade grejer men mycket goda smaker.
En två-rätters men ingen dedikerad förrätt varmrätt utan två små huvudrätter.
En hemskrapad råbiff med äggula, rödbetor, kapris och rödlök. Och en Steak Sandwich på levainbrödskiva, massor av karamelliserad gul lök, karljohanssvamp och snabbt stekt och skivad fransyska.
Jo det var faktiskt fransyska, mörad sådan, både till råbiffen och sandwichen. Hade egentligen tänkt göra nån gryta så det var därför jag köpte fransyskan. Men jag blev sugen på ovanstående istället och chansade på att det skulle funka.
Till råbiffen fungerade det alldeles utmärkt. Köttet skrapades loss från senorna och blev mört, mjukt och smakrikt. Dock var det lite för segt för att vara perfekt till sandwichen, men smaken var det inget fel på.
Och så här såg det ut:

Godisnytt

Marknaden översvämmas av choklad-lakritskombinationen och jag är mycket förtjust! Gillar både söt- och salt lakrits tillsammans med choklad.
Här två godisfavoriter.
Den första är Polly Rocks, en Limited edition men jag hoppas att den blir kvar ett tag. Är inte förtjust i de vanliga Polly-varianterna men denna är riktigt god. Den med chokladsmak är väl inget speciellt men både citron och lakrits är jättegoda. En av var in i munnen samtidigt är inte fel alls.
Andra godisnyheten är Yankiebar med lakritssmak. Förvånansvärt god! Finns (tack och lov) inte på så många ställen, inte än i alla fall.

Pikantsnacks (publicerat recept minsann :-)

För att göra det enkelt lägger jag fotona från boken här. Hoppas det går att läsa, annars får jag skriva receptet istället.
Först vilken bok receptet publicerades i. Jag var en av 100 utvalda som fick sina recept med i den. Kul :-)
Sedan kommer en bild på uppslaget med bild.
Och till sist själva receptet:

Cole slaw

Inga exakta mängder och mått i detta recept, man får smaka sig fram till rätt balans med sötma, senap, majonnäs osv.
Finstrimlad Vitkål (såklart)
Rivna morötter
Dressingen:
Någon syrad mjölkprodukt. Fungerar med fettsnål variant men det blir godast med 10-12% fett. Gräddfil godast med det fungerar bra med yoghurt också.
Majonnäs, börja med 1/10 av mängden gräddfil el youghurt, ta mer om ni vill.
Liten klick dijonsenap, liten klick vanlig söt korvsenap. Korvsenapen kan uteslutas, man kan ta lite mer dijon och lite mer socker istället om man vill.
Socker som sagt, gärna råsocker. Ljus muscovadosocker funkar också men ta då hälften vanligt socker. Handlar om nån tesked här bara.
Salt och svartpeppar efter smak.
Rör ihop dressingen och vänd först i morötterna och rör om, sedan i med vitkålen och rör om.
Gott till grillat såklart :-)

Whiskyrökiga musslor

1 nät blåmusslor
2 schalottenlökar, finhackade
lite smör
ca 7,5 dl fiskbuljong (eller hälften grönsaksbuljong)
en tsk sambal badjak
ca 100 gr chèvre eller fetaost
en ganska stor skvätt whisky, gärna rökig.

Smält smör i en stor kastrull, och fräs upp löken tills den är genomskinlig
Lägg i sambal och häll på buljongen.
lägg i osten och låt smälta
Häll på whiskyn
Lägg i musslorna och låt koka några minuter, rör om ett par gånger, koka lite till. Sedan klart att mumsa med gott bröd till :-)

Blir det spad över är det utmärkt som bas för en soppa. Koka upp, lägg i lite goda grönsaker och kuber av t ex lax och/eller annan god fisk. Eller så reder man fonden och har som sås till någon god fisk.

Här en bild på slutresultatet:



RSS 2.0