Risotto med torr sherry, och lite annat.

Kvällens middag blev väl kanske lite underligt komponerad, mycket beroende på att jag hade mat som behövde ätas upp. Tre bitar laxfilé i frysen som legat ett tag, blir ju inte så god om den får ligga för länge. Hade dessutom en burk crème fraiche med kantarell och cognac som visserligen hade några dagar till på sig men inte säkert den hade hållit till nästa helg, och sånt lagar jag normalt inte mat med på vardagar.
Hade dessutom köpt tre halvkilospåsar delikatessrödbetor och var väldigt sugen på kokta, fortfarande ljumma, rödbetor med getost, kapris, lök, lite god olivolja och en skvätt vardera av lagrad balsamvinäger och Druvans Champagnevinäger (som för övrigt är alldeles fantastisk på tomater). Rödbetorna fick bli förrätten ikväll.
Hade lite svårt att bestämma vad jag skulle ha till laxen. Egentligen behövdes det ju inget såsigt eftersom jag hade fraichen på laxen, men eftersom jag varit sugen på risotto länge nu så bestämde jag mig för att göra en sådan, en neutral variant. Dock saknades vitt vin hemma (dags att bunkra på systemet?) så jag fick testa att ha torr sherry istället. Det fungerade alldeles utmärkt!
Laxen är en av de enklaste rätterna man kan laga och blir väldigt god. Halvfabrikat KAN vara goda ibland, och det är ju väldigt praktiskt. Lägger helt enkelt laxfiléer eller -kotletter i en ugnsform, klickar över fraichen och så in i ugnen ca 20 minuter (beror på storlek på laxbitarna såklart) tills de är knappt genomlagade. Vill man ha lite mer och rinnig sås kan man späda ut fraichen med lite kokbar grädde innan man häller den över laxen.
Getosten jag använde till rödbetorna är den på bilden nedan. Finns inte överallt men blir allt vanligare på större varuhus. Oftast kanske det bara finns burkar med ost av komjölk, den är också god men den av getmjölk är godare. Finns lite olika märken, alla jag testat smakar ungefär lika bra.
Detta är en liten burk, finns dubbla storleken också. Osten är som en len fetaost, kanske lite syrligare. Den ligger i saltlake och det följer med ett plastlock så att man kan spara den ett tag i kylen, inte kollat hur länge den håller men det gäller ju som vanligt att smaka och lukta. Har haft en öppen burk i kylen åtminstone i tre veckor utan att den blivit dålig.

Pulled Pork ("Draget fläsk"?) med mandelpotatisgratäng.

Ja så var det äntligen dags att prova att tillaga det så hypade Pulled Pork, inspirerad av bl a utmärkta http://gittosmat.taffel.se/.
Jag är ju inte alls främmande för metoden att långsamt tillaga hela köttstycken men hittills har det begränsats till långgrillning på kolgrill eller i ugn.
I torsdags storhandlade jag och fick bl a med mig en fläskbogstek och en hel bit rimmat sidfläsk hem. Perfekt att testa dessa köttstycken tänkte jag och drog igång i morse.
Ugnen på ca 125-150°.
Lista på ingredienser (som vanligt är mängderna ungefärliga):
1,2 kg fläskbogstek
0,8 kg hel bit rimmat sidfläsk
3 hela små rödlökar
3 hela små gula lökar
0,5 dl rökig whisky
Spiskummin, hela frön
2 stjärnanis
Choklad-chilikryddblandning (Santa Maria)
Orange Pepperkryddblandning (Santa Maria)
Salt
Ca 3 dl vatten
Barbequesås
Ketchup
Krydda köttet med de torra kryddorna. Endast lite salt på boksteken, jag antog att det rimmade fläsket skulle ge av sig en hel del sälta och det stämde.
Whisky och vatten i stekgryta tillsammans med spiskumminfrön och stjärnanis, i med köttet och löken. Häll på barbequesåsen och ketchupen.
Ställ in grytan i ugnen och låt stå en massa timmar. Jag vände på köttbitarna efter två och fyra timmar. Köttet var färdigt och i sönderfallande status efter 6 timmar men fick stå två timmar till medan jag satte en deg och gjorde en gratäng enligt receptet lite längre ner.
Jag serverade med endast en skål pärltomater, funkar bäst med något enkelt med ren smak, t ex sallad utan dressing,  eftersom både köttet och gratängen har väldigt mycket god smak.
Så här såg det ut i grytan när den kom ur ugnen:
Höj temp på ugnen till 175°
1 kg grovt strimlad mandelpotatis
ca 250 gr finstrimlad persiljerot
ca 250 gr finstrimlad jordärtskocka
Lite smör
Ca 2 dl grädde
Ca 3 dl mjölk
Riven parmesan
Smöra en form och lägg i de strimlade rotsakerna
Häll på grädde och mjölk
Klicka på några små bitar smör lite här och där
In i ugn ca 30-40 minuter
Lägg på riven parmesan och ställ in 10-15 minuter till
Färdig tallrik, inte så färgrik och vacker men oj vilka smaker! Gratängen passade perfekt till!
Tror att köttet också kan blir väldigt gott i en sub med t ex isbergs- eller romansallad, rå lök, tomat och dijonnaise.

Majssoppa - Överraskande god nyårsförrätt

Fick "order" att göra förrätten till nyårsmiddagen hemma hos goda vänner. Fick lite panik eftersom jag precis hade känt att det var väldigt skönt att slippa planera, handla och laga mat... Ville hitta på något som var enkelt att tillaga men ändå gott, och inte svindyrt (efter en ganska dyr jul...)
Kom på att det kanske skulle vara gott med en mjuk, lite söt majssoppa med något salt tillbehör och sökte runt lite på nätet efter recept att inspireras av.
Så här blev min version, som förrätt till ca 15 pers (ca 2 dl soppa/person). Som vanligt inget exakt recept.
Jag använde mig av Findus färskfrysta masjkorn vilket gav lite för lite sötma. Kan rekommendera att man istället tar den lite sötare konserverade majsen, åtminstone till hälften. Jag sockrade faktiskt soppan en aning för att majssmaken skulle framträda lite mer. Dessutom lagade jag den dagen före och den vann mycket på att stå över nattten så att smakerna utvecklades ytterligare.
Jag serverade med prosciutto-chips, hemgjord tryffelmajonnäs och vitlöksbröd. Blir nog väldigt gott med smördegsstänger med parmesanost också.

Lite smör
3 finhackade schallottenlökar (ca 1,5-2 dl)
1,5 l grönsaksbuljong (hemgjord, "gelé-varianten" eller tärning)
ca 0,5 liter vatten
Ca 1,5 kg majskorn
Två vitlöksklyftor
3 dl grädde

Bryn lök i smör i stekgryta
Häll på buljong och låt koka upp
Häll i majs, pressa i vitlök och låt koka ca 10-15 minuter
Häll i grädden och låt koka en stund till
Smaka av med ev mer salt (och ev socker)
Mixa ihop i mixer eller med mixerstav.
Om man vill ha soppan alldeles slät silar man den. Jag silade inte, gillar lite "tugg".

Prosciutto-chipsen:
Sätt ugnen på 200°
Lägg upp Prosciutto-skivor på plåt med bakplåtspapper. Jag veckade dem lite snyggt.
Låt stå i ugnen ca 15 minuter, sista minuterna med ugnsluckan på glänt. De kan med fördel ligga kvar i eftervärmen med luckan på glänt. Mina låg hela natten.

Värm upp soppan och servera ca 2 dl per portion, dekorera med prosciutto-chipset.

Den här soppan kan jag tänka mig att göra som vardagssoppa också, kanske med lite räkor eller tärnad skinka i. Och en god sallad till.


RSS 2.0